×

JFolder: :files: Путь ведёт не к каталогу. Путь: /home/upclviv/new.upc.lviv.ua/images/gals/2019/kolivo_afon

×

Плагин не может найти папку изображений. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/gals/2019/kolivo_afon

Афонські рецепти приготування колива (куті) в обителях Святої Гори

 

За давньою благочестивою традицією на Русі в переддень Різдва Христового і Хрещення Господнього прийнято було готувати і приймати в їжу кутю (коливо, сочиво) - варену пшеницю, підсолоджену медом або цукром. У зв'язку з цим свята-кануни в народі нерідко називали «Кутя», іноді - «кутейником», а також «Різдвяним святвечором».

Зокрема, в переддень Різдва Христового таким днем ​​є 6 січня - Навечір'я Різдва Господнього, або Різдвяний святвечір, - останній день Різдвяного посту.

Традиція вживання в цей день в їжу куті (колива) має давнє коріння, що тягнуться в древню Візантію. Особливо вона поширена на Святій Горі Афон.

Зазвичай коливо на Афоні готують наступним чином: злегка товчену попередньо пшеницю замочують у воді приблизно на півгодини. Потім воду зливають і заливають окропом, варя до тих пір, поки пшениця не розкриється від варіння як квітка, а вода (відвар) перетвориться в кашку. Додають трохи солі.

Відвар відокремлюють і додають в нього цукор і корицю. Виходить смачний напій, який п'ють окремо. Потім промивають варену пшеницю водою і розкладають на просушку. За 2-3 години до Божественної Літургії в пшеницю додають терті сухарі, щоб вбралася вся зайва волога і пшениця залишилася абсолютно сухою. Тепер уже зерно готове. На свята його змішують з тертим фундуком або волоськими горіхами. Поверх зерна насипають шар цукру і роблять хрест цукром, підфарбованим корицею.

При цьому на Афоні, традиційно, на приготовленому коливо прийнято також кольоровим цукром зображати ікону святого, пам'ять якого шанується. Ці ікони з кольорового цукру - справжні витвори мистецтва, які, на жаль, не зберігаються, тому що коливо роздають і їдять.

Ікони з цукру пишуться в такий спосіб: сірником або дерев'яним кінчиком акварельної кисті за трафаретом видавлюють образ. Потім заповнюють різнобарвним цукром деталі (одяг, обличчя, волосся). Для прикраси використовують цукерки - найчастіше сочевицю, занурену з срібну патоку.

Для зручності пропонуємо читачам один з святогорських рецептів приготування колива:

Пшениця в зернах 1 стакан
Горіхи лісові ~ 70 г.
Горіхи волоські ~ 70 г.
Мигдаль ~ 70 г.
Ізюм ~ 200 г.
Кокосова стружка
Цукрова пудра
Терта кориця 1 ст. ложка (за смаком)
Цукровий пісок (за смаком)
Пшеничні сухарі 200 г.

Напередодні з вечора потрібно підготувати всі сухі складові. Горіхи, родзинки і сухарі перетерти в крихту. Пшеницю на ніч замочити у воді. А саме коливо краще готувати прямо в день свята, а не заздалегідь, тому що пшениця швидко висихає і стає жорсткою. Краще буде на свято встати вранці раніше і приступити до приготування.

Пшеницю варити на слабкому вогні в трохи солодкій воді близько півтора-двох годин, поки пшениця не стане м'якою. Потрібно бути уважним, щоб пшениця не розварилася в кашу і була розсипчастою, але в той же час м'якою. Висипати пшеницю на друшляк, щоб злити воду. Після цього перекласти пшеницю в марлю і підвісити, щоб вона остаточно просохла і охолола. Змішати з подрібненими горіхами, родзинками, кокосовою стружкою, можна додати цукру до смаку. Терті сухарі додають рясно, щоб вони ввібрали вологу, і щоб коливо було розсипчастим, а не мокрим. Викласти коливо на велике блюдо, вирівняти поверхню плоским предметом, наприклад тарілкою, щоб вийшло щось більше схоже шайбу, ніж гірку. Посипати зверху шаром сухарів і закінчити шаром цукрової пудри. Прикрашати можна горіхами, сухофруктами, цукровою пудрою і корицею. Корицю і пудру краще сипати через сито. Щоб вийшли рівні кордону використовуйте трафарет.

Підготовлено порталом «Русский Афон» з використанням матеріалів з книги І. Хатзіфоті

«Повсякденне життя на Святому Афоні» (Афіни, 1999), сайтів Nsad, Pemptousia і ін.

http://afonit.info

{gallery}2019/kolivo_afon{/gallery}